Andy Kirkpatrick nousee omalle tasolleen kiipeilijänä ja tarinankertojana

Tutustuessa Andy Kirkpatrickin lavakarismaan ja ihastellessa miehen maanläheistä olemusta, voi jäädä huomaamatta, että Ison-Britannian Hullista kotoisin oleva 48 vuotias Kirkpatrick on kivenkova kiipeilijä, jonka saavutukset eivät jätä epäilyksen sijaa.

Kirjailijoistaan ja elokuvistaan, sekä lavaesityksistään tunnetun Kirkpatrickin merkittävien nousujen lista alkaa vuoden 2001 El Capitanin Reticent Wall -reitin soolonousulla, aikansa vaikeimmalla britin tekemällä yksinnousulla. Yli 30 El Capitanin nousua myöhemmin listalla on mm. tuore Sea of Dreams -reitin soolo sekä monille Suomalaisilla tutun Norjassa sijaitsevan Troll Wall -seinän ensimmäinen talvinousu.

Kirkpatrick on kiivennyt isoja seiniä partnerinaan alaraajahalvaantunut ja sokea kiipeilijä, tv-juontaja sekä silloin 13-vuotias tyttärensä Ella. Huikeat talvinousut Patagoniassa ja Alpeilla sekä Etelämantereen Ulvetanan eteläharjanteet ensinousu, ovat kääntyneet palkituiksi elokuviksi ja kirjoiksi. Samalla Kirkpatrick on osallistunut miljoonia puntia keränneisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin.

Menestystä monella saralla

Kirkpatrick ei välttämättä ole tuttu kiipeilylehtien kansista tai mainoskuvista, mutta hän kiistatta poikkeuksellinen kiipeilijä, joka on nousujensa rinnalla nostanut itsensä ensiluokkaiseksi tarinankertojaksi, puhujaksi, kirjailijaksi ja elokuvan tekijäksi.

Kirkpatrickin uusin, ja toinen Banffin festivaaleilla palkittu, elokuva Psycho Vertical syventyy Kirkpatrickin nuoruuden Reticent Wall soloon ja hänen elämänsä valintoihin ja käänteisiin ihmisenä sekä kiipeilijänä. Dokumenttia varten Kirkpatrick tekee El Capitanilla 18 päivää kestävän nousun, joka johdattelee katsojan mukaan tarinaan haastavissa puitteissa.

Mikä kruunaisikaan elokuvakokemuksen paremmin kuin tekijä itse, joka saapuu Helsinkiin ylistetyn lavaesityksensä kanssa, johdatellen yleisön palkitusta kirjastaan tehtyyn palkittuun elokuvaan.