Helsinki Adventure Night 10 vuotta - Suomalaisen kiipeily-yhteisön kasvussa mukana

Ueli Steck oli HANin ensimmäinen kansainvälinen huippuesiintyjä, viime keväänä Himalajalla menehtynyt Sveitsiläinen täytti Bio Rexin äärimmilleen 2014.

Ueli Steck oli HANin ensimmäinen kansainvälinen huippuesiintyjä, viime keväänä Himalajalla menehtynyt Sveitsiläinen täytti Bio Rexin äärimmilleen 2014.

Tapahtumien murros avaa entistä suuremman areenan kiipeilijöille

Yksi maamme legendaarisimmista tapahtumista, vuodesta 1978 järjestetty Ski Expo, on saanut väistyä ja tilalle on rakennettu GoExpo-tapahtuman toinen, usean lajin suurtapahtuma, GoExpo Winter. Uusi tapahtuma tarjoaa kasvualustaa myös Helsinki Adventure Night konseptille. GoExpo Winter järjestetään Messukeskuksessa 3.-5.11.2017.

HAN:n ja boulderoinnin yhteinen syntymä

Helsinki Adventure Night sai alkunsa amerikkalaisen Reel Rock Tour -elokuvien tarttuessa Juha Viitalan silmiin kiipeilyaiheisilla verkkosivuilla. Facebook oli saapumassa Suomeen vasta samana syksynä ja digitaalisen videosisällön, elokuvien ja muun materiaalin leviäminen oli merkittävästi nykyistä vähäisempää. Tänään yli puoli miljardia ihmistä katsoo videota yksistään Facebookissa.

Ensimmäinen Reel Rock Tourin kotimainen näytös pidettiin Pasilan Cave Boulderkeskuksen avajaisten vanavedessä, mukana ohjelmassa oli myös maan ensimmäiset Dyno-kilpailut. Tapahtuma myytiin loppuun ja siemen kiipeilyyhteisön vuotuiselle kohtauspaikalle oli istutettu. Bouldeskeskus on saavuttanut valtavan suosion ja konserni avaa Espooseen jo neljännen kiipeilyhallinsa tänä syksynä.

Kymmenkertainen kasvu näkyy koko lajin piirissä

Vuonna 2007 Suomessa oli tilastoitu noin 5000 kiipeilyn harrastajaa, pääkaupunkiseudulla harrastuspaikkoja löytyi Tapanilan ja Myllypuron liikuntakeskuksista, sisällä boulderointi kuului valikoitujen harrastajien itse rakentamille, yksitisille seinille. Lähin lajiin erikoistunut seinä sijaitsi Kauniaisten väestösuojassa.

Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan Suomessa on nykyään yli 50.000 kiipeilyn harrastajaa, samaa kasvua on nähty pyöräilyssä, vapaalaskussa ja yleisessä luonnossa liikkumisessa. Palveluiden tarjonta, harrastuspaikat, varusteiden saatavuusa ja niiden ympärille rakentunut kulttuuri ovat kehittyneet vauhdilla ja vanhat rakenteet ovat antaneet tilaa. HANinkin voidaan sanoa nousseen sadan aktiiviharrastajan kokoontumisesta tuhannen kiipeilijän tapahtumaksi.

Fyysisellä tapahtumalla on tilausta

“Tapahtumat eivät oikeastaan ole koskaan levinneet isosti sosiaalisissa medioissa tai muuten näkyneet laajalti digitaalisissa kanavissa. Tapahtuma sai omat verkkosivutkin vasta viime vuonna. Tapahtuman pitkä elinkaari on tehnyt siitä nimenomaan ihmisten fyysisen kohtauspaikan, jollaisille on nykyään kova kysyntä”, kertoo tapahtuman tuottaja Juha Viitala

“Ohjelmaan panostetaan kunnioitukseta kävijöihin, jotka tulevat yhtälailla tapaamaan toisiaan ja osallistumaan rakkaan lajin hengessä. Viimevuosina kiipeilyn rinnalle on tuotu monenlaista ohjelmaa, luontodokumenteista legendaarisen Rauli Virtasen kuvaesitykseen. Välillä ollaan aika kaukana kiipeilystä, mutta uusiutuminen on tärkeää. Samoin rohkeus tarjota monipuolisia elämyksi”, Viitala jatkaa.

Elokuvien lisäksi esiintyjiä maailman huipulta

Helsinki Adventure Night on noussut kansainvälisen tason seminaareja muistuttavaksi elämykseski, paikalla on nähty maailman kuuluisimpia vuorikiipeilyn supertähtiä. Näistä mainittakoon jo edesmennyt sveitisiläinen Ueli Steck sekä hänen kiipeilykumppaninaankin tunnettu italialainen Simone Moro. Bio Rexin ja Savoy Teatterin kaltaisilta areenoilta yli 1000 penkkisen teatterin todennäköisesti jälleen täyttävä tapahtuma on pystynyt jälleen myös nostamaan asettamaansa rimaa.

“Joka vuosi myös henkilöpuolella haetaan vain kaikkein merkittävimpiä persoonia. Tämä vaikuttaa koko tapahtuman henkeen. Myös kumppanit luottavat että konsepti toimii, meillä ei ole montaa tilaisuutta jossa tavoitetaan moinen määrä tiukkaa kohderyhmää, joten konsepti palvelee hienosti molempia puolia. Vielä puoli vuosikymmentä sitten jos kiipeilyvarusteiden maahantuoja halusi esitellä tuotteitaan pääkohderyhmälle, oli paikkoja ja tilaisuuksia hvyin vähän. Eikä yhtään tässä mittakaavassa. Jotain on varmatsi tehty koko lajin eteen Suomessa ja nyt on hienoa näyttää meidän yhteisön voima messukeskuksessa myös muiden lajien ihmisille”, Viitala summaa ylpeänä.

Helsinki Adventure Night 4.11. Messukeskus / GoExpo Winter
Aika: 12.00 - 03.00
Liput: Kokopäivälippu 29e (sis. GoExpo-lipun)
Iltalippu: 25e, 18.00 alkaen
Lipunmyynti: GoExpo-liput